Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το σχολείο πέρα από τα γράμματα και τους αριθμούς, στις ανταλλαγές μαθητών!!

                    Μία από τις πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου μας είναι και οι ανταλλαγές μαθητών. Το σχολείο μας είναι αδελφοποιημένο με δυο σχολεία της Ευρώπης, ένα λύκειο την Ιταλικής πόλης Assisi, το Liceo Scientifico di Assisi, και με ένα ουκρανικό σχολείο της Λβιβ, το Lviv Linguistic Gymnasium. Η αδελφοποίηση αυτή προϋποθέτει αμοιβαίες ανταλλαγές μαθητών των δυο αυτών χωρών. Έτσι, κάθε χρόνο μαθητές του σχολείου μας φιλοξενούν Ιταλούς και Ουκρανούς μαθητές και στην συνέχεια η ελληνική αποστολή ταξιδεύει σε αυτές τις χώρες.

                    Οι ανταλλαγές αυτές είχαν και συνεχίζουν να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε και γνωρίζουμε ξένους πολιτισμούς, ξένες γλώσσες, διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπίες από τις δικές μας, άλλους τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Γνωρίζουμε την χώρα και το περιβάλλον της και επισκεπτόμαστε μέρη και μνημεία κάθε χώρας. Παρακολουθούμε μαθήματα στα σχολεία των ξένων μαθητών και γευόμαστε τα παραδοσιακά φαγητά τους. Το πιο σημαντικό, ασφαλώς, είναι ότι συνάπτουμε φιλίες!! Κάνουμε νέους φίλους και ζούμε μαζί με αυτούς και την οικογένειά τους. Ακολουθούμε το πρόγραμμά τους και βλέπουμε τον τρόπο ζωής τους. Διευρύνονται οι πνευματικοί αλλά και οι ψυχικοί ορίζοντές μας, γινόμαστε ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί και έτσι απορρίπτουμε ρατσιστικές προκαταλήψεις και ενισχύουμε τους δεσμούς μας με άλλα έθνη, υιοθετώντας διεθνιστικές αντιλήψεις και στάση ζωής.

                    Τον προηγούμενο μήνα φιλοξενήσαμε στα σπίτια μας την ομάδα των μαθητών από την Ουκρανία. Ήταν πολύ φιλικοί, ωστόσο και πολύ επηρεασμένοι από την πολιτική και εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στα μέρη τους... Παρ'όλα αυτά, περάσαμε πολύ ωραία! Ήταν μια εβδομάδα επικοινωνίας αλλά και απόκτησης γνώσεων και παράλληλα διασκέδασης με τους Ουκρανούς μαθητές! Τώρα που έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους τους σκεφτόμαστε και είμαστε πάντα δίπλα τους!
                    Ακολουθεί ένα μικρό βιντεάκι από την παράσταση των Ουκρανών στην σχολική μας εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Τραγουδούν το ελληνικό τραγούδι "Το Ακορντεόν", συγκινώντας τους έλληνες μαθητές και καθηγητές, ενώ η συνοδός-καθηγήτριά τους επίσης τραγουδάει ένα τραγούδι αγάπης και οι Ουκρανές μαθήτριες χορεύουν.

                                                                                Νικολούδης Γιάννης
                                                                                            Μαθητής Β' Λυκείου

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου