Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Αθλητισμός και πρωταθλητισμός




                                 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

   Ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός είναι δύο έννοιες, που συχνά μπερδεύονται, ειδικά από τους έφηβους, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της ηλικίας που πρέπει να καταλάβουν τι είναι καλό και τι όχι, ώστε να πάρουν αποφάσεις. Οι έφηβοι, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο εννοιών, προτού βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μετανιώσουν για σημαντικές επιλογές που έκαναν.
   
Αθλητισμός είναι η σωματική καλλιέργεια και εκγύμναση, με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων, του σώματος και της φυσικής κατάστασης. Πρωταθλητισμός είναι ο αθλητισμός που γίνεται με σκοπό την διάκριση.
Από την παιδική ηλικία τα παιδιά εντάσσονται σε αθλητικά σωματεία. Έτσι γυμνάζουν το σώμα τους και ταυτόχρονα περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, γνωρίζουν άλλα παιδιά και μαθαίνουν κανόνες. Όταν φτάσουν στην εφηβεία, παίρνουν στα σοβαρά αυτό που κάνουν και βλέπουν πραγματικά τις ικανότητες που έχουν στον κλάδο του αθλητισμού με τον οποίο ασχολούνται.       Έτσι σιγά-σιγά προσπαθούν να γίνουν όλο και πιο καλοί και για να επιτευχθεί αυτό αυξάνονται, αρχικά, ο αριθμός και η διάρκεια των εβδομαδιαίων προπονήσεων. Μόλις φανούν οι πρώτες διαφορές στη επίδοση τους ανταμείβονται από την χαρά και την επιβράβευση όσων τους στηρίζουν και συνεχίζουν την προσπάθεια για να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά. Κάποια στιγμή, δεν αρκούν μόνο οι συστηματικές προπονήσεις, αλλά χρειάζονται και τα συμπληρώματα διατροφής, για να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια και την επιθυμία για διάκριση ο έφηβος αθλητής μεταβάλλεται σε ενήλικο πρωταθλητή, έχοντας φτάσει στο σκοπό του και η προσπάθεια για κάτι καλύτερο πάντα συνεχίζεται.
   Συμπερασματικά, ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός επιφέρουν και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Τα θετικά του αθλητισμού είναι η διαδικασία κοινωνικοποίησης που ασκεί στα άτομα και προπάντων η εκγύμναση του σώματος. Ως αρνητικό, θεωρείται η  ανεκπλήρωτη επιθυμία αυτών που δεν ακολούθησαν τον πρωταθλητισμό για να φτάσουν στη κορυφή και σταμάτησαν στον απλό αθλητισμό. Τα θετικά του πρωταθλητισμού είναι πως το άτομο φτάνει στην εκπλήρωση του ονείρου του, καταφέρνοντας να έχει πολλές διακρίσεις και φυσικά στην πολύ καλή εκγύμναση του σώματος του. Ως αρνητικό, θεωρείται το γεγονός, πως το άτομο για να φτάσει στον σκοπό του αναπτύσσει κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως ο εγωισμός, ο μόνιμος ανταγωνισμός και ο εγωκεντρισμός. 
  Αν ο έφηβος γνωρίζει από την αρχή τις έννοιες των δύο αυτών λέξεων, θα είναι σε θέση να επιλέξει ανάμεσα σε αθλητισμό και πρωταθλητισμό.

                                                                                   Φωτεινή Τσιαντζή, Α1, 2017




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου