Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΧΟΣ



ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

   Άγχος. Μια λέξη που όλοι γνωρίζουμε. Μερικές φορές δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Μας στοιχειώνει. Μας κάνει να νιώθουμε μια πίεση, ένα σύννεφο. Μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι, σαν να πνιγόμαστε στο κενό, χωρίς να υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό. Κάποιες φορές μας εμποδίζει από το να είμαστε ολοκληρωτικά ελεύθεροι εσωτερικά.
Αλλά στην πραγματικότητα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ψευδαίσθηση που δημιουργούμε οι ίδιοι. Όμως από πού πηγάζει; Από την ανασφάλεια ότι δεν θα τα καταφέρουμε στο σχολείο; Από τον φόβο της απόρριψης; ΄Η μήπως επειδή είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας και απλώς αγχωνόμαστε; Από όπου και αν πηγάζει, πρέπει να καταπολεμηθεί. Είναι ένα βάρος που πρέπει να φύγει. Και μπορεί να φύγει πολύ πιο εύκολα από ότι φανταζόμαστε επειδή βρίσκεται μέσα μας και πηγάζει από εμάς τους ίδιους.

Αρχικά, πρέπει να σκεφτούμε λογικά. Να σκεφτούμε ότι είναι ανόητο να μας εμποδίζει ο ίδιος μας ο εαυτός από την επιτυχία και την αυτοπεποίθηση. Επειδή η αυτοπεποίθηση δεν πηγάζει από τις σχέσεις μας με τους άλλους, ούτε από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Είναι κάτι που πηγάζει μόνο από εμάς. Καταρχήν, πρέπει όλοι να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις που έχουμε και να αφιερώσουμε μια ιερή στιγμή για τον εαυτό μας. Να κάνουμε κάτι που αγαπάμε πραγματικά. Οτιδήποτε. Μπορεί να είναι η μουσική, η ζωγραφική, η άθληση, οι ταινίες… Με αυτόν τον τρόπο θα ανυψωθεί η διάθεση μας και θα πάρουμε δύναμη ώστε να συνεχίσουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε καλά, να τρώμε υγιεινά και να σκεφτόμαστε θετικά, ώστε να αποφύγουμε το άγχος.
Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να αγχωνόμαστε επειδή θα διαγωνιζόμαστε σε όλη μας τη ζωή συνεχώς. Αν αποτύχουμε, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι ‘’καταστραφήκαμε’’ επειδή υπάρχουν ατέλειωτες ευκαιρίες για να επιτύχουμε ξανά. Ο κόσμος προχωράει, μαζί του προχωράμε κι εμείς. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανέναν τίποτα. Εφόσον ξέρουμε οι ίδιοι τι αξίζουμε, αυτό αρκεί. Και όλα τα άλλα έρχονται. Οπότε παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε.
                                                                            Κουκνάκου Θεοδώρα,Α3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου