Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πηγή οξυγόνου για την συμπρωτεύουσα.

Ο κέδρινος λόφος ή αλλιώς με τη γνωστή σε όλους ονομασία «το δάσος του Σέιχ Σου» είναι πνεύμονας οξυγόνου για τη Θεσσαλονίκη. Εκτείνεται στις κορυφές του Χορτιάτη, που βρίσκεται ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, στο Ασβεστοχώρι και στο Πανόραμα.  Αναδασώθηκε για πρώτη φορά στο Μεσοπόλεμο. Είναι πνεύμονας της πόλης και χώρος αναψυχής των κατοίκων της. Η ονομασία «Σέιχ Σου» σημαίνει νερό του Σεΐχη και μάλλον προέρχεται από κάποια βρύση που υπήρχε εκεί.
Σειρά από βιασμούς και δολοφονίες γυναικών τη δεκαετία του ’60 στο δάσος έφερναν τον πανικό στη συμπρωτεύουσα. Η ευθύνη έπεσε στον Αριστείδη Παγκρατίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο άνθρωπος αυτός έμεινε στην ιστορία της πόλης ως ο «δράκος του Σέιχ Σου». Τα στοιχεία, όμως, που διέθετε το δικαστήριο κρίνονται σήμερα ανεπαρκή. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μελανό κομμάτι στην ιστορία της πόλης…

Παρόλα αυτά, η ομορφιά, η θέα κι ο καθαρός αέρας δε θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους τους λάτρεις της φύσης. Ο χώρος προσφέρεται για άθληση και αναψυχή. Δε λείπουν όμως και αυτοί που επισκέπτονται το δάσος για να απολαύσουν καφέ ή ποτό με θέα την πόλη και τον όμορφο ουρανό της.
                        

                             


                                                                        Πετμεζά Ραφαηλία , Α5
                                                                              Μάρτιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου