Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2017

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUSO 2017
Το Σάββατο στις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ΕΚΦΕ Σερρών στο 1ο Γυμνάσιο ο τοπικός διαγωνισμός EUSO 2017. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος μαθητές από πέντε λύκεια της πόλης μας ανάμεσα σε αυτούς και μαθητές από το δικό μας σχολειό. Οι υπόλοιποι που παραβρέθηκαν ήταν μαθητές των σχολείων: 2ο ΓΕΛ Σερρών, 3ο ΓΕΛ Σερρών, ΓΕΛ Νιγρίτας και από το ΓΕΛ Σκουτάρεως.

Τι είναι όμως ο διαγωνισμός EUSO; Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad - EUSO) είναι ένας πειραματικός διαγωνισμός στα μαθήματα φυσικών επιστημών (Φυσική - Χημεία - Βιολογία) μεταξύ τριμελών μαθητικών ομάδων από μαθητές μέχρι 17 ετών (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου) από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη χώρα μας ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2003 και διαχωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση διαγωνίζονται μαθητές από κάθε πόλη στον δικό τους χώρο για να επιλεγεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την πόλη στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Στη δεύτερη φάση πραγματοποιούνται δυο πανελλήνιοι διαγωνισμοί. Ο ένας αφορά σχολεία της Β. Ελλάδας και ο άλλος σχολεία της Ν. Ελλάδας. Με αυτό τον τρόπο επιλέγονται οι δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα.

              
Από το δικό μας σχολείο συμμετείχαμε τέσσερις μαθητές και ο ένας ανακηρύχτηκε αναπληρωματικός. Ξεκινήσαμε από νωρίς την προετοιμασία με την πολύτιμη βοήθεια των καθηγητών μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την ημέρα του διαγωνισμού. Μέσα από όλη αυτή την προετοιμασία γνωρίσαμε πολλά όργανα που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια και πως γίνεται η σωστή χρήση τους. Ήρθαμε σε επαφή με μικροσκόπια στη βιολογία, ουσίες στη χημεία και κυκλώματα στη φυσική. Όλη η διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική και πολύ ευχάριστη με το χρόνο να κυλάει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Ασχοληθήκαμε με διάφορα πειράματα όσον αφορά τη χημεία μάθαμε να διαχωρίζουμε κάποιες ουσίες από άλλες όπως επίσης και να αναγνωρίζουμε ουσίες με διάφορους τρόπους. Μάθαμε πως μεταβάλλεται το χρώμα μίας ουσίας ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στη βιολογία γνωρίσαμε το μικροσκόπιο και πώς να χειριζόμαστε καθώς και να κάνουμε τομές σε φυτά για να λαμβάνουμε το κατάλληλο δείγμα. Ψάξαμε για ζωντανούς μικροοργανισμούς σε διάφορα υγρά δείγματα και για τα στόματα των φυτών πάνω στα φύλλα τους. Ενώ στη φυσική μάθαμε να κάνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα να συνδέουμε αντιστάτες και λαμπτήρες. Ακόμα είδαμε πως σχεδιάζονται σωστά διαγράμματα και πως υπολογίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι τιμές τους.
     

Την ημέρα του διαγωνισμού τα θέματα στη βιολογία και στη φυσική ήταν λίγο πιο δύσκολα από ότι τα περιμέναμε αλλά προσπαθήσαμε και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Βέβαια σημασία έχει ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία περάσαμε ωραία, μάθαμε πολλά νέα πράγματα και ήρθαμε σε επαφή με τα εργαστήρια. Τώρα από μέρα σε μέρα αναμένονται τα αποτελέσματα για να μάθουμε ποια ομάδα κατόρθωσε να περάσει στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Εμείς θα θέλαμε από τη μεριά μας να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές μας (κ. Μπαζούκη, κ. Καπλανίδη και τον κ. Ψαθά) που μας βοήθησαν και μας έφεραν σε επαφή με όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πειράματα. 

                   

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου