Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ναρκωτικές ουσίες



                                                     Ναρκωτικές Ουσίες



Πότε άρχισε η χρήση ναρκωτικών?


 Η χρήση των ναρκωτικών ουσιών ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια στις πρωτόγνωρες κοινωνίες ,όπου αποτελούσε τελετουργία εντεταγμένη στον πολιτισμό και την κουλτούρα των λαών. Ουσιαστικά, όμως, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες , η χρήση ναρκωτικών υποδεικνύει την αδυναμία των κοινωνιών να κατανοήσουν και να αποδεχθούν την αντικειμενική πραγματικότητα.
    Στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα , ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες ή «τοξικομανία» πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Δηλαδή, η μαζική και ουσιαστική χρήση τους άρχισε στη φάση εμφάνισης του φαινόμενου του καπιταλισμού. Αρχικά, έπληξε τον εργατικό πληθυσμό προκειμένου να αντέξουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες βρισκόταν. Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού η χρήση των ναρκωτικών πήρε μορφή επιδημίας και οι χρήστες αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος του τότε πληθυσμού.


Σημαντικότερα γεγονότα:


   Όπως προαναφέρθηκε, η χρήση αλλά και η παραγωγή ναρκωτικών ξεκίνησε τον 19ο αιώνα. Το πιο δυσάρεστο όμως, είναι ότι συνδεδεμένοι με την κατάχρηση είναι, εκτός από το καπιταλιστικό σύστημα ,πόλεμοι και φαρμακοβιομηχανίες.:
1805: Παραγωγή μορφίνης για την αντιμετώπιση των οπιομανών. Αποτέλεσμα, ο εθισμός χιλιάδων στη μορφίνη.

1839-1842: Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε πόλεμο με την Κίνα. Το αίτιο? Η ελεύθερη διακίνηση του οπίου που διεξήγαγε η Μεγάλη Βρετανία που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Κινέζοι να γίνουν τοξικομανείς.

1856:Παραγωγή κοκαΐνης για την αντιμετώπιση των μορφινομανών. Αποτέλεσμα: χιλιάδες εξαρτημένοι.

1898: Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BAYER παράγει μεθαδόνη για την αντιμετώπιση των ηρωινομανών.

1958-1974: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Ο αμερικανικός στρατός κάνει μαζική χρήση μεθαδόνης για να μπορέσουν οι στρατιώτες να αντέξουν τις φρικαλεότητες που οι ίδιοι προκαλούν.

2001: Αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Δεν είναι τυχαίο που οι μόνες εκτάσεις που δεν βομβαρδίζουν είναι οι φυτείες κάνναβης και οπίου. Ένα χρόνο μετά, το Αφγανιστάν παρήγαγε 180 τόνους οπίου. Εφτά χρόνια μετά παράχθηκαν 8.300 τόνοι (αύξηση 4.5%). 700 στρέμματα κάνναβης μόνο στο Αφγανιστάν, δηλαδή το 93% της παγκόσμιας παραγωγής.


Τα πιο ευρέως διαδεδομένα ναρκωτικά είναι:

α) Ινδική κάνναβη: φυτό που επηρεάζει τη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη.
β)Έκσταση: Μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη, χρωματιστά χάπια σε διάφορα σχήματα, παραισθησιογόνο, διαρκεί 3 ώρες, ανεβάζει επικίνδυνα τη πίεση και τους ρυθμούς της καρδιάς. Προκαλεί ασφυξία, κράμπες, εμετό, ψυχοσωματικά προβλήματα.
γ)Κοκαΐνη: Βραχεία διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, τοπικό αναισθητικό. Με την επεξεργασία φύλλων κόκας παράγεται HCL κόκα, άοσμη σε κρυσταλλική μορφή, λευκή. Προκαλεί τοξική ψύχωση, παράνοια, ψευδαισθήσεις.
δ)Κρακ: Εύκολη παρασκευή σε εργαστήρια, σε μορφή μικρών «βράχων», πιο δυνατό από κόκα και πιο φθηνό.
ε)Μεθαμφεταμίνη: διεγερτικό φάρμακο
στ) Ηρωίνη: Χρήση σε ναρκωτικά φάρμακα, πχ. Μορφίνη.

Τι θα σου πουν οι dealers:
Το 55% των εφήβων υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Οι λεγόμενοι dealers, σε πλησιάζουν ως φίλο και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν», να σε «ανεβάσουν », να σε βοηθήσουν να μπεις στη παρέα.


                                                                         Γκουρτζούνη Γεωργία ,Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου