Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΒΕΡΟΛΙΝΟ



Βερολίνο: Ο απόλυτος χειμερινός ταξιδιωτικός προορισμός.

   Το Βερολίνο μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Βόρεια Ευρώπη. Καταρχάς ένας από τους λόγους που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί αυτή την σύγχρονη πόλη, είναι η πολύπλευρη και αμφιλεγόμενη από πολλούς ιστορία που διαθέτει, ιδιαίτερα μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, μπορεί να νιώσει κάποιος μέσω των αξιοθαύμαστων σήμερα μνημείων που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο σύγχρονος άνθρωπος. 
                                            Η πύλη του Βρανδεμβούργου κατά την νύχτα.

Πύλη του Βρανδεμβούργου
   Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας.

   Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791. Οι διακοσμήσεις της αναπαριστούν σκηνές από την ελληνική μυθολογία και χρειάστηκαν επί πλέον 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν.
   Η πύλη του Βρανδεμβούργου μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε ακριβώς στο σύνορο ανατολικού και δυτικού Βερολίνου αλλά πέρασε στη Ρωσική πλευρά. Το 1958 η πύλη ανακαινίστηκε από το Ανατολικό Βερολίνο και το Δυτικό Βερολίνο χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αγάλματος. Με την πτώση του τείχους, πλήθος κόσμου έφτασε στην πύλη για να πανηγυρίσει στο μέρος που ως τότε ήταν ένα απομονωμένο σημείο της πόλης. Το μνημείο ανακαινίστηκε το 2001 και ξανά διατέθηκε στο κοινό το 2002.

                                              Η πύλη του Βρανδεμβούργου κατά την μέρα.
Ποταμός Spree
   Ο ποταμός Spree θεωρείται αδιαμφισβήτητα ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της Γερμανίας.  Διασχίζει την πόλη του Βερολίνου και συναντά τον ποταμό Χάβελ. Στα  μέρη που διαρρέει ο ποταμός Spree, είναι εμφανώς μια πανέμορφη εικόνα που βλέπει ο ταξιδιώτης, αφού συναντάται η φύση, με τα αναγεννησιακά κτήρια και τον σύγχρονο πολιτισμό! 

Τείχος του Βερολίνου
    Berliner Mauer στα Γερμανικά. Πρόκειται για ένα τοίχο ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Οι Δυτικοί το ονόμασαν «Τείχος του Αίσχους». Χτίστηκε το 1961 από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση και γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών στις 9 Νοεμβρίου 1989, όταν άρχισαν να αποσαθρώνονται τα καθεστώτα του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Υπήρξε το κατ’ εξοχήν σύμβολο του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ «δημοκρατικής» Δύσης και της «κομμουνιστικής» Ανατολής. Στη διάρκεια των 28 χρόνων της ύπαρξης του Τείχους, τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν στη Δύση.


                                                                 Παπαδοπούλου Ευγενία Α’1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου