Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ


                                                                Φρυκτωρίες

   Οι φρυκτωρίες ήταν σύστημα συνεννόησης που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη Μινωική Κρήτη και αργότερα εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
    Με τις φρυκτωρίες οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε μακρινά μέρη, μπορούσαν να συνεννοηθούν. Εγκαταλείφθηκαν όμως με την πρώτη καταστροφή τους, λόγω της στροφής των Μινωιτών προς τη θάλασσα. Οι φρυκτωρίες βρίσκονται σε όλη την Κρήτη. Για να γίνουν οι φρυκτωρίες χρησιμοποιούσαν πυρσούς κυρίως τη νύχτα. Οι φρυκτωρίες χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια των πολέμων ,αλλά και στην ειρήνη. Πολλά από τα φωτεινά σήματα ανταλλάσσονταν τη νύχτα στη θάλασσα μεταξύ πλοίων και ξηράς. Τα φωτεινά αυτά σήματα οι Έλληνες τα ονόμαζαν «πυρσούς» ή «φρύκτους». 
   Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι όταν στο στρατόπεδο έρχονταν φίλοι, οι στρατιώτες ύψωναν απλώς τους αναμμένους πυρσούς, από την άλλη όταν πλησίαζαν εχθροί, οι πυρσοί ανέμιζαν δεξιά-αριστερά. Οι πυρσοί αυτοί στη διάρκεια της ημέρας έβγαζαν πολύ καπνό, που σήμαινε ότι χρησιμοποιούσαν εύφλεκτα υλικά. Ακόμα, οι φρυκτωρίες ξεκίνησαν από τις Μυκήνες, αργότερα εξαπλώθηκαν στην Ίδη, Λήμνο, στον Άθω, στο βουνό Μάκιστο και στον Αραχναίο. Τέλος, η μελέτη των φρυκτωριών εμφανίζει μία δυσκολία, γιατί πολλοί από αυτούς τους πύργους καταστράφηκαν και γι αυτό δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη χρήση τους.

 Πηγή : Wikipedia                  Θεοδωρίδου Ευθαλία – Μαρία     Α'2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου