Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Μία σύντομη ματιά στη ζωή του Καζαντζάκη




Μία σύντομη ματιά στη ζωή του Καζαντζάκη

   Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 , στα πλαίσια του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας της Α και Β Λυκείου, παρακολουθήσαμε  την προβολή της ταινίας του Γ. Σμαραγδή  ‘’ Καζαντζάκης στον κινηματογράφο ‘’ Κρόνιο ‘’ .
   Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο».  Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις δυσκολίες  και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο. Είναι μια γεμάτη περιπέτειες  αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, προσπαθώντας  να κατανοήσει βιωματικά  τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν.  Μια ταινία που ταξιδεύει από την Κρήτη, στην Αθήνα, στο Άγιο Όρος, στην έρημο Σινά, στη Βιέννη, στην Αντίμπ, στη μετεπαναστατική Σοβιετική Ένωση και στην Γαλλία . Όλα αυτά για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.
   Ως θεατής , θεωρώ ότι η ταινία αξίζει , καθώς προκαλεί το ενδιαφέρον μέσα από το καλογραμμένο σενάριο και τα εντυπωσιακά σκηνικά και τοπία . Περιγράφεται με ακρίβεια η ζωή του Καζαντζάκη , γεγονός που την καθιστά προσιτή ακόμα κι σε νεότερα άτομα .Ο Σμαραγδής κατάφερε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή ενός σημαντικού Έλληνα και να κάνει αντιληπτή στο απλό κοινό τη στάση ζωής και τη φιλοσοφία του.
                                                                                   Τρουμπάτα  Λαμπρινή
                                                  Μαθήτρια του Α’5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου