Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Σερραίοι.. Σύριοι



Οι Σερραίοι… Σύριοι

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που τα κύματα προσφύγων έχουν κατακλύσει τον Ελλαδικό χώρο. Αν και οι κάτοικοι του νομού Σερρών εκδήλωναν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τις προθέσεις τους για βοήθεια, προσφέροντας ρούχα ,τρόφιμα, είδη πρώτων βοηθειών κλπ, όταν έγινε λόγος για δημιουργία εγκαταστάσεων στη πόλη μας αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αντέδρασαν σε αυτό.
  Παρά όμως τις όποιες ενστάσεις, αρχές του περασμένου Αυγούστου 428 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ Σερρών. Οι πρόσφυγες κατάγονται από το Βόρειο Ιράκ και στη πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με παιδία κάτω των 18 χρονών.
  Για όλα αυτά τα παιδιά μερίμνησε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εντάσσοντάς τα στο σχολείο. Έτσι, παιδιά ηλικίας 6-16 ετών φοιτούν ήδη στα σχολεία του νομού μας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στη πόλη μας συγκεκριμένα 74 παιδιά θα φοιτήσουν στο δημοτικά,32 στο γυμνάσιο,34 στο λύκειο και 21 στο νηπιαγωγείο. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν θερμά, συντελώντας ουσιαστικά στην αρμονική ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο.         
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών θα μεγάλωνε στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να συμβάλλει στη χώρα και στην οικονομία. Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε παιδί και η μόνη τους ελπίδα να ξαναχτίσουν το μέλλον τους. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να συνδιαλέγονται με τα ελληνόπουλα, κάτι που θα συμβάλλει στη κοινωνικοποίηση και στην ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Αλλά και τα ελληνόπουλα θα ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, καλλιεργώντας αισθήματα συμπόνιας και συνύπαρξης. 
                                                          Γκουρτζούνη Γεωργία Β3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου